петак, 25. децембар 2015.

Zimska ''bomba'' od pudinga

Kao deo tradicionalne britanske Božićne večere za dezert se služi puding, koji zapravo predstavlja vrstu sundjerastog kolača od suvog voća i ''prazničnih'' začina (cimet, karanfilić, muskatni orah, djumbir i slično) i koji je apsolutni opozit pudingu kakav mi poznajemo. Britanski puding, takođe, sazreva mesecima a zbog odredjene količine alkohola u telu kolača sastojci se razvijaju a ne kvare. Sa druge strane imamo kolač Arctic roll, koji predstavlja patišpanj rolovan sladoledom i koji je klasičan letnji recept. Ali, ovoga puta predstavljam spoj ova dva ukusa, u jednoj ubrzanoj varijanti. Lako se sprema, ne zahteva nikakve specijalne kulinarske veštine, i može stajati mesecima u zamrzivaču. Recept je u izmenjenom izdanju preuzet iz televizijske emisije ''Džejmijev porodični Božić''.

Sastojci:

500 ml sladoleda po ukusu (ja sam, za prazničnu varijantu, koristila Apple Pie)
pola kilograma panetona (italijanski sundjerasti kolač sa groždjicama koji se služi za Božić. Umesto toga se može iskoristiti bilo koje sladje testo, slatka vrsta hleba, ostaci od kroasana i slično.)
60 ml nekog desertnog vina ili likera po ukusu (ja sam koristila Šeri)
2 kašike džema od maline (ili nekog drugog voća, u zavisnosti od toga koje ukuse volite i šta kombinujete)
pola šake pistaća
pola šake očišćenjih višanja iz kompota
žele bombone ili kandirano voće, po ukusu (ja sam koristila brusnice, suvo groždje i ušećerenu klementinu)
1 sveža klementina, oljuštena i isečena na kolutove
200 g kvalitetne crne čokolade, otopljene

''Puding'' se u suštini može napraviti od bilo kojih sastojaka koje vi volite, ovo je samo moja varijanta. Eksperimentišite :)
Izvaditi sladoled iz zamrzivača da bi malo omekšao dok pripremate ostale sastojke. Činiju za puding od litar obmotati nekoliko puta providnom folijom kako bi se nakon zamrzavanja kolač lepo izvukao. Nožem iseći krugove panetona debljine 2 cm, a zatim ih preseći na pola. Kriške poredjati u činiju u jednom sloju, oslanjajući ivicom jedno parče na drugo kako bi se napravila posuda od sundjera. Poprskati sa malo likera ili desertnog vina, tako da ga sundjerasti kolač upije, a zatim kolač premazati džemom. Dodati polovinu sladoleda u činiju i kašikom ga razmaziti tako da se dobije debeo sloj. Posuti pistaćima, višnjama i ostalim satojcima, zatim odozgo staviti sloj klementina. Dodati drugu polovinu sladoleda. Brzo ga premazati da se ne bi potpuno otopio. Staviti preostale kriške panetona preko sladoleda, poprskati ih sa još malo likera a zatim činiju prekriti prianjajućom folijom. Tanjirom pritisnuti odozgo da bi se sve sleglo, zatim ostaviti u zamrzivaču preko noći ili duže.
Kad budete želeli da servirate, otopite čokoladu, izvadite ''puding'' iz zamrzivača, pažljivo ga izvadite na tacnu za posluživanje i preliti otopljenom čokoladom. Služiti odmah.

Prijatno,
B.

Нема коментара:

Постави коментар