четвртак, 3. децембар 2015.

Kolač sa djumbirom i kruškama

Kao što svi znamo, začini su sastavni deo svakog jela. Oni naglašavaju, upotpunjavaju i oživljavaju svaki ukus ponaosob. Godinama kukam nad receptima stranih kuvara jer jednostavno na našem tržištu nema takvih začina, ali ni njihove alternative. Ukoliko neki i dospe na naše tržište nije baš nekog zavidnog kvaliteta. A onda otkrovenje! Ne hvalim ih zbog reklame, već zato što su zaista fenomenalni. Spice up shop iz Beograda nudi jedinstven asortiman začina i mešavine začina bez dodatih aroma, konzervansa, veštačkih boja i pojačivača ukusa. Od kardamoma, harise, raznih čili papričica (habanero, jalapeno, kajen, itd.) do sečuan i tasmanijskog bibera kao i raznih začinskih mešavina poput 'Apple pie spice mix-a' sigurno će vam probuditi nepce i začarati čulo mirisa čim uđete u prodavnicu (Čumićevo sokače, lok. 21 - kod fontane - Beograd). Čarobnu ponudu možete pronaći na linku, ili klikom na fotografiju.
Za današnji recept zaslužan je neverovatni 'Apple pie spice mix' koji je sada neizostavni deo moje kuhinje. Recept je uz neznatne izmene preuzet iz časopisa Jamie Magazine Srbija (izdanje novembar/ decembar 2015).

Sastojci

150g putera, omekšalog plus puter za podmazivanje pleha
300g brašna za kolače i peciva
150g svetlog muskovado šećera (kao alternativa može i beli ili smeđi šećer)
1 kašičica đumbira u prahu
3 kruške
4 jajeta, umućena
1 kašika šećera demerara (alternativa - bilo koji šećer)
1 kašika lešnika, iseckanih
Apple pie spice mix, pola kašičice ili po ukusu

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Mikserom umutite puter, brašno, šećer, đumbir u prahu, pola kašičice apple pie spice mix-a i umućena jaja. Krupno isecite jednu i po krušku pa i nju umešajte u smesu. Pripremite kalup ili pleh za pečenje i ravnomerno rasporediti smesu. Isecite preostale kruške i zabodite ih duž centralnog dela veknice. Pospite demerarom i lešnicima pa pecite oko 45 do 50 minuta ili dok ne porumeni, naraste i postane čvrsto na dodir. Izvadite iz rerne i ostavite oko 10 minuta da se ohladi, potom služiti toplo ili hladno.

Uživajte,
B.

Нема коментара:

Постави коментар