Sastojci
1 glavica crnog luka, iseckana na kockice
jedna omanja veza mladog belog luka, kao alternativa može i sremuš
350 g mlevenog mesa
4 veze sveže blitve, količinu možete povećavati i po ukusu
5-6 većih krompira, očišćenih i isečenih na kolutiće
začini po ukusu: so, biber, dimljena crvena paprika, ljuta tucana paprika
2 kašike pavlake
3 jaja
400 ml mleka
2-3 kašike brašna
Dovedite do ključa šerpu s vodom. Za to vreme očistite blitvu od žilica i drškica. Kada voda proključa ubaciti blitvu na par minuta da omekša, ali ne i izgubi boju! Procediti i ostaviti sa strane da se hladi.
U tiganju propržiti iseckan crni luk dok ne postane staklast, dodati iseckan mladi beli luk (sa sve perima) i pržiti još par minuta. Dodati meso i začine i pržiti dok se meso u potpunosti ne skuva. Za to vreme očistiti i iseckati krompir na kolutove.
Pleh podmazati uljem i redjati po dva sloja krompira. Ovlaš začiniti solju i biberom. Naneti polovinu pripremljenog mesa i ravnomerno rasporediti. Prokuvanu blitvu odvajati u komadima i redjati preko mesa sve dok u potpunosti ne prekrije površinu pleha. Preko poredjati još jedan sloj krompira, ostatak mesa i ostatak blitve. Pokriti s još jednim slojem krompira i opet ovlaš začiniti.
U činiji umutite jaja, mleko i brašno i prelijte preko poslednjeg sloja krompira.
Peći u rerni oko sat vremena 180-220 stepeni, ili dok ne porumeni. Izvući iz rerne da se malo prohladi, premazati pavlakom i služiti.
Prijatno,
B.
Ova musaka izgleda odlično i ja ih volim na bilo koji način.
ОдговориИзбриши