четвртак, 4. фебруар 2016.

Zemičke i puter s belim lukom

Opsednutost Jamie Oliverom ne jenjava te su svi skorašnji recepti inspirisani i/ili preuzeti iz emisija, časopisa ili kuvara dragog Britanca. Ovaj recept za testo takodje često koristim i kao pizza testo. U svakoj kombinaciji je apsolutno fenomenalan :) Recept je preuzet iz Jamie Magazina (izdanje za Srbiju, novembar/decembar 2015).


Sastojci

800 g oštrog belog brašna
200 g sitnog griza
1 kašičica sitne morske soli
suvi kvasac, dve kesice od 7 g
1 kašika šećera
200 g slanog putera sobne temperature
1 veza peršuna, pokupljenih i sitno iseckanih listova
3 čena belog luka

Da biste napravili testo, izručite brašno i so u činiju i napravite rupu u sredini. Ubacite kvasac u 650 ml mlake vode; promešajte viljuškom i ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim to pažljivo sipajte u rupu u brašnu. Ubacujte viljuškom brašno s ivica u rupu i mešajte ga s vodom i kvascem. Nastavite da mešate dok ne umešate celu količinu brašna. Kada smesa postane suviše čvrsta za mešanje viljuškom, pospite je šakom brašna i počnite da mesite testo formirajući loptu. Mesite testo 5-10 minuta. Smestite ga u blago nauljanu činiju. Pokrijte kuhinjskim ubrusom ili streč folijom i ostavite da se odmara oko 45 minuta, dok se ne udvostruči.
U činiji umutite puter i peršun, pa na kraju narendajte beli luk. Posolite i pobiberite po ukusu, umotajte u papir za pečenje i nakratko ubacite u frižider da se malo stegne.
Pleh za pečenje postavite papirom za pečenje. Podelite naraslo testo na četvrtine, pa svaku još na četiri dela i na kraju podelite sve te deliće tako da svaki teži oko 80 g. Urolajte ih u loptice i poredjajte na pleh za pečenje. Pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom još 20 minuta, dok blago ne narastu i počnu da se spajaju na plehu.
Zagrejte rernu na 180 stepeni, pa pecite zemičke 10 do 12 minuta ili dok blago ne porumene. Zemičke su gotove kada zazvuče kao da su šuplje nakon što ih lupnete po osnovi. Ostavite da se malo ohlade, pa ih servirajte. Neka ih gosti kidaju na komadiće i umaču u (ili ih premazuju) začinjeni puter.

Prijatno,
B.

Нема коментара:

Постави коментар