уторак, 05. јануар 2016.

Rolat Buche de Noel

Recept je uz izmene preuzet iz časopisa Jamie Magazine (izdanje za Srbiju, decembar 2014/januar 2015).

Sastojci

1 kašika kakao praha
140 g kristal šećera, plus 2 kašike
150 g izlomljene crne čokolade
5 jaja, belanca i žumanca odvojeno
100 ml ohladjene jake nes kafe
2 kašike brašna, opciono

Fil

200 ml tečnog šlag krema (ili pavlake za kuvanje, tetrapak pakovanje)
2 kašike brendija
1 kašika šećera u prahu

Glazura

150 g omekšalog neslanog maslaca
1 kašika jake nes kafe
75 g šećera u prahu, plus dodatna količina za posipanje rolata
2 kašike kakao praha
crna strugana čokolada za dekoraciju

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite i obložite papirom za pečenje pleh veličine 36 x 26 cm. Isecite i drugo parče papira za pečenje slične veličine, pa pospite kakaoprahom i 1 kašikom kristal šećera. Odložite na stranu.
Rastopite čokoladu na pari pa ostavite da se ohladi i umešajte kafu.
Posebno umutite 140 g kristal šećera i žumanca električnim mikserom na najjačoj brzini 5 minuta. Polako dodajte smesu sa čokoladom. Odložite na stranu.
Mikserom umutite belanca sa 1 kašikom šećera. U čokoladnu smesu umešajte kašiku šama od belanaca pa pažljivo dodajte ostatak. Dobijenu masu izlijte na pripremljeni pleh i pecite 10-12 minuta. Ukoliko mislite da neće ispasti čvršća kora, dodati u smesu i dve kašike brašna i polako promešati. Izvadite iz rerne i pažljivo premestite na papir za pečenje posut kakaom.Uklonite papir. Uvijte rolat i prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom.
Za pripremu fila umutite tečni šlag krem iz tetrapaka sa brendijem i šećerom u prahu. Odložiti na stranu.
Za pripremu glazure: umutite maslac sa jednom kašikom kafe, dodajte šećer u prahu i kakao, te dobro umutite da se svi sastojci sjedine.
Razvijte rolat (moguće je da će popucati, ali pukotine ćete preliti glazurom). Ravnomerno premažite filom pa uvijte rolat i preručite na tacnu za posluženje. Prelijte glazurom i viljuškom napravite šare nalik kori od drveta. Pospite šećerom u prahu i ukrasite struganom čokoladom.

Prijatno,
B.

Нема коментара:

Постави коментар