петак, 22. јануар 2016.

Bagels

Posebna vrsta djevreka, poreklom iz poljskih jevrejskih zajednica sedamnaestog veka. Sastoji se iz dva procesa, kuvanja i pečenja, zbog čega ima karakterističnu gustu, žilavu teksturu. Po predanjima, okrugli oblik testa zapravo predstavlja simbol za krug večnog života. Mogu se služiti topli ili hladni. Ukoliko želite nakon pečenja ih možete preseći i puniti krem sirom i lososom (tradicionalni jevrejski nadev) ili koristiti koji god nadev želite (puter, dzem od maline, jagode, med i slično). U brojnim zemljama na Zapadu ova vrsta djevreka se konzumira za doručak uz čaj ili kafu. Recept je preuzet iz Jamie Magazine Srbija (izdanje januar/februar 2016).

Sastojci (za 12 komada)

480 g oštrog brašna
50 g običnog brašna, plus još malo za posipanje
7 g suvog kvasca
3 kašike suncokretovog ulja
7 kašika meda
1 jaje, plus još jedno, lako ulupano (po želji)
semenke, kao što su susam, kim, mak i seme bundeve, za posipanje bagela

Izmešajte obe vrste brašna i suvi kvasac sa 1 kašićicom soli u velikoj činiji. U prostranom bokalu izmutite 250 ml mlake vode, ulje, 3 kašike meda i jaje. Napravite udubljenje u sredini miksture s brašnom, pa brzo, drvenom varjačom, umešajte tečne sastojke. Spojite ih sve meseći ih ručno. Izručite testo na radnu površinu posutu brašnom pa mesite još 10 minuta, dok masa ne postane elastična i glatka. Pospite još brašna ako se testo suviše lepi. Veliku činiju ovlaš namažite uljem, ubacite u nju testo, pa sve pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom. Ostavite testo na toplom mestu da se odmar 1 sat ili dok se ne udvostruči.
Izručite testo na površinu posutu brašnom, pa ga pažljivo premesite. U velikoj šerpi zagrejte vodu do ključanja sa preostale 4 kašike meda. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podelite testo na 12 jednakih delova i od njih formirajte loptice. Prste pospite brašnom pa napravite rupu u centru svake loptice da biste dobili oblik prstena; biće potrebno da rupu proširite do prečnika od 1,5 cm, jer će se skupiti tokom kuvanja. Stavite kuhinjski ubrus (ili neku drugu vrstu papira za cedjenje) na jedan veći pleh, a drugi obložite pek papirom. Snizite temperaturu ringle, na kojoj se nalazi šerpa sa ključalom vodom, do srednje temperature. Velikom rešetkastom kašikom ubacite bagele u ključalu vodu, po četiri u isto vreme, da se tokom kuvanja ne bi slepili. Kuvajte ih po 2 minuta sa svake strane, pa ih izvucite rešetkastom kašikom i ostavite da se ocede na plehu.
Kada su kuvani i ocedjeni, poredjajte ih na pleh sa nekoliko centimetra razmaka. Premažite ih umućenim jajetom, ako ga koristite, pospite semenkama koje ste pripremili, pecite u rerni 15 do 20 minuta dok lepo ne porumene.

Prijatno,
B.

Нема коментара:

Постави коментар