
Sastojci (za 12 komada)
480 g oštrog brašna
50 g običnog brašna, plus još malo za posipanje
7 g suvog kvasca
3 kašike suncokretovog ulja
7 kašika meda
1 jaje, plus još jedno, lako ulupano (po želji)
semenke, kao što su susam, kim, mak i seme bundeve, za posipanje bagela
Izmešajte obe vrste brašna i suvi kvasac sa 1 kašićicom soli u velikoj činiji. U prostranom bokalu izmutite 250 ml mlake vode, ulje, 3 kašike meda i jaje. Napravite udubljenje u sredini miksture s brašnom, pa brzo, drvenom varjačom, umešajte tečne sastojke. Spojite ih sve meseći ih ručno. Izručite testo na radnu površinu posutu brašnom pa mesite još 10 minuta, dok masa ne postane elastična i glatka. Pospite još brašna ako se testo suviše lepi. Veliku činiju ovlaš namažite uljem, ubacite u nju testo, pa sve pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom. Ostavite testo na toplom mestu da se odmar 1 sat ili dok se ne udvostruči.
Izručite testo na površinu posutu brašnom, pa ga pažljivo premesite. U velikoj šerpi zagrejte vodu do ključanja sa preostale 4 kašike meda. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podelite testo na 12 jednakih delova i od njih formirajte loptice. Prste pospite brašnom pa napravite rupu u centru svake loptice da biste dobili oblik prstena; biće potrebno da rupu proširite do prečnika od 1,5 cm, jer će se skupiti tokom kuvanja. Stavite kuhinjski ubrus (ili neku drugu vrstu papira za cedjenje) na jedan veći pleh, a drugi obložite pek papirom. Snizite temperaturu ringle, na kojoj se nalazi šerpa sa ključalom vodom, do srednje temperature. Velikom rešetkastom kašikom ubacite bagele u ključalu vodu, po četiri u isto vreme, da se tokom kuvanja ne bi slepili. Kuvajte ih po 2 minuta sa svake strane, pa ih izvucite rešetkastom kašikom i ostavite da se ocede na plehu.
Kada su kuvani i ocedjeni, poredjajte ih na pleh sa nekoliko centimetra razmaka. Premažite ih umućenim jajetom, ako ga koristite, pospite semenkama koje ste pripremili, pecite u rerni 15 do 20 minuta dok lepo ne porumene.
Prijatno,
B.
Нема коментара:
Постави коментар