субота, 7. новембар 2015.

Pileća salata Panzanella

Od malena sam opsednuta Italijom, njenom kulturom, istorijom, arhitekturom, prirodom i, ponajpre, hranom. Imala sam prilike da je do sada dva puta posetim i svaki put kad to učinim ona me još više inspiriše za neke naredne poduhvate. Bilo da je to šetnja kroz Veronu, gubljenje u Veneciji ili prolazak vozom kroz Toskanu dok konji galopiraju kroz jesenja prostranstva, uvek se vratim puna energije.
Tema Italije će nesumnjivo naći svoje mesto i u budućim objavama, ali ću se sada okrenuti jednom klasičnom italijanskom receptu pileće salate sa hlebom. Umesto piletine se može upotrebiti i bilo koje drugo meso ili riba, ali je meni ipak uvek bila draža ova varijanta. Recept je preuzet i prilagođen sa sajta popularnog televizijskog kuvara Jamie Olivera i možete ga pronaći ovde.

Sastojci (za 4 osobe)

Ostatci od pilećeg pečenja (ili opciono ispečeni par bataka, karabatak i krilca)
Maslinovo ulje
Veza mešavine začinskog bilja (majčina dušica, ruzmarin)
Par kriški starog hleba
Čen belog luka
Paradajz (raznih boja i veličina, uglavnom količinu određujem na osnovu ostataka piletine tako da uvek bude malo više paradajza, dakle otprilike 4-5 velika paradajza i par čeri paradajza)
Krastavac - 1 omanji
Slatka paprika - 1
Crveni luk (ili crni) - glavica (omanja ili u zavisnosti od ukusa)
Parmezan (ili bilo koji tvrđi slaniji sir)
So
Biber
Bosiljak

Napomena: kao što rekoh, ovo je moja prilagođena verzija, na Džejmijevom sajtu možete pronaći pun recept. Da ne bude zabune :) Recept se može izvesti i bez piletine i onda dobijamo ono što popularno nazivamo Šopskom salatom sa hlebom.

Dakle, ja navedeni recept koristim onda kada mi nekim slučajem ostane višak pilećeg pečenja koji tumara po frižideru dan/dva, ali se ponekad dešava i da ispečem piletinu upravo iz ovog razloga. Ukoliko ne koristite ostatke piletine onda pripremite one delove koji se vama sviđaju po vašem uobičajenom receptu za pileće pečenje (ja preferiram marinadu od slatke paprike, soli, bibera, ljute tucane paprike i ruzmarina gde se zajedno sa krompirićima i belim lukom peku u rerni, na 180 stepeni, u pekaču pokriveno 45 minuta do sat vremena - u zavisnosti od veličine, i još naknadno 15 minuta bez poklopca da se zapeče korica). No, svejedno da li spremate od ostataka ili sveže spremljene piletine poenta je da ona bude topla (može i hladna ali se dobija bolji kontrast ukusa ukoliko je kožica topla i hrskava).
Zagrejte rernu na 180 stepeni i ostatke piletine i krompirića stavite da se lagano podgreju i vrate u život. Uključite toster i stavite kriške hleba da se blago podgreju ali ne i izgore! Ukoliko vam je teško da kontrolišete njegov napredak, na ringli stavite tiganj sa malo maslinovog ulja i blago zagrevajte obe površine hleba dok se ne zarumene. Za to vreme pripremite povrće. Iseckajte paradajz na oblike koje se vama dopadaju, ne moraju svi da budu jednaki, čeri paradajz možete ostaviti u svojoj punoj veličini. Slatku papriku takođe isecite po ukusu, zbog kontrasta preporučujem da paprika bude ili zelene ili žute boje, mada je apsolutno svejedno. Postupite isto i sa krastavcem i crnim lukom, i sve stavite u istu, poveću, zdelu i ostavite po strani. Ispečen (tostiran hleb) prebacite na dasku za sečenje zajedno sa podgrejanom piletinom. Još uvek topao hleb istrljati polovinom čena belog luka (opciono) i ugrubo isecite hleb na komadiće a piletinu iščupkajte ili isecite oštrim nožem. Sve zajedno prebaciti u zdelu sa povrćem, začiniti po ukusu (so, biber, začinsko bilje, maslinovo ulje), promešati, izrendati parmezan, ili drugi tvrđi sir, preko i ukrasiti svežim bosiljkom. Jesti odmah.

Vreme pripreme: oko 30 minuta.

Ukoliko volite masline u salati slobodno i njih stavite, kapar takođe. Moguće je začiniti i sa vinskim sirćetom. Dakle, sve prema ukusu. Samu količinu sastojaka moći ćete i sami odrediti onda kada budete spremali hranu, ja to uglavnom odoka radim kad su u pitanju salate pa ne postoji drugi savet osim ukusa :) A on nesumnjivo baca u zavodne predele Toskane i Sijene.

Prijatno,

B.

Нема коментара:

Постави коментар