субота, 7. новембар 2015.

Kultura ishrane - identitet u ''novom'' ruhu


Već duži vremenski period razmišljam o otvaranju bloga koji bi se ticao hrane i generalno kulinarskih veština, ali tema kulinarstva i kulture ishrane ipak obuhvata mnogo više od zapisivanja recepata i deljenja saveta i iskustava - iako naravno predstavlja jedan njen veliki deo. I zato, idući težim putem, odlučih da pored recepata i ideja objavljujem i druge materijale koji se tiču date tematike a sve u cilju oslobađanja od granica koje nam se svakodnevno nameću. Žao mi je drugari, to je samo profesionalna deformacija :) Nadam se samo da vas neću mnogo udaviti antropologizovanjem pojedinih elemenata pripremanja hrane, i da ćemo možda i vi i ja nešto novo naučiti.
Za početak jedan kratki uvod: kulinarska pravila, u svom raskošu postojećih varijacija i raznorodnosti, pružaju dovoljno odgovora na onaj jedinstveni i fundamentalni problem: šta hrana predstavlja određenoj kulturi i pojedincima unutar te iste kulture? Najosnovnija uloga jeste odnos koji čovek uspostavlja sa svojom hranom i sa njenom raznovrsnošću. Ukoliko posmatramo čoveka kao svaštojeda aludiramo na njegovu potrebu za minimalnom raznovrsnošću nutrijenata, mi nismo specijalizovani za samo jednu vrstu hrane (kao npr. koale), ali takođe ispoljavamo i određenu vrstu konzervativnosti ka novim i nepoznatim jelima nekih nama nepoznatih naroda i kultura.
Namirnice i pripremanje hrane, osnova su osećaja kolektivne pripadnosti. Određene kulinarske osobenosti opstaju čak i onda kada su plemena i porodice prinuđene na migracije, a ljudi izražavaju svoju pripadnost jednoj kulturi ili nekoj grupi afirmacijom njenih kulinarskih specifičnosti ili, preciznim definisanjem različitosti od drugih kultura. Postoji ogroman broj primera koji dokazuju da jedan narod ili jednu grupu definišemo na osnovu onoga čime se ta grupa hrani (što obično podrazumeva i naše gađenje ili ironiju prema nekom drugačijem tipu ishrane): za Francuze, Italijani su ''makarondžije'', Englezi su ''rozbifovci'', a Belgijanci ''pomfritdžije''; za Engleze, Francuzi su ''žabari'', Amerikanci nazivaju Nemce ''kupusarima''. Primera ima koliko i naroda, unutar jedne specifične kulture, svaka grupa veoma često definiše pripadnike drugih grupa kao ''gutače ovoga ili onoga'', tako je i u Indiji hijerarhijska struktura društva jasno definisana na osnovu onoga što je dozvoljeno da se jede u okviru svake pojedinačne kaste.
Uostalom, i sami smo svesni toga da se određeni regioni (i grupe) unutar Srbije razlikuju upravo po određenoj hrani i sastojcima po kojima su poznati. Samim tim dolazimo do pojma identiteta koji u svoj svojoj raznovrsnosti i fluidnosti otkriva još jedan svoj aspekt u odnosu prema namirnicama koje svakodnevno unosimo u organizam. Jamie Oliver u poslednjih par decenija aludira upravo na konstrukciju identiteta u vremenu kada je brza hrana kanon za mnoge narode širom sveta posredstvom sve veće modernizacije, urbanizacije i sve bržeg načina života. Još jedan cilj ovog eksperimentalnog bloga jeste i utvrditi u kojoj meri je to tačno i kako se može primeniti na različite zemlje, a iz tog razloga recepti će biti posvećeni ne samo tradicionalno srpskim jelima već i onim nama egzotičnim.
Nadam se da ćete uživati u objavama i možda pokušati nešto novo i time preći granice svog uobičajenog ukusa. Objave će i neretko sadržati zanimljivosti iz sveta astronomije, zaštite životne sredine, antropologije, popularne kulture, književnosti i fotografije :)


Bibliografija: Fišle, Klod. Funkcije ishrane. Kultura, br. 109-112. Kultura svaštojeda. II/2004.

P.S. Naziv bloga dugujem dragim prijateljicama Candy i Mindy koje su u svom, matematičarskom, stilu svu lenjost u studentskim danima pripisivale takozvanoj ''teoriji trule jabuke'' koja podrazumeva da će samo prisustvo jedne trule jabuke u grupi brže pokvariti ostale, nego da one ostanu pri svojim svojstvima prirodnog truljenja. Iliti: ''Neka je osoba A ''trula jabuka''. Ako je osoba xi (1≤ i ≤ n, n ϵ N) u Ɛ okolini, osobe A, i sama će postati ''trula jabuka''.'' ''Truljenje'' u ovom kontekstu podrazumeva onu osobinu za koju se nadam da ću preneti svojim objavama i receptima, a to je inspiracija za novitete i prihvatanje različitosti.

B.

4 коментара:

  1. Tvoj rad mi je dobro poznat iz svih navedenih oblasti u profilu i baš zbog toga mi je drago što si rešila da sve objediniš u blog i podeliš na netu. Nadam se velikom broju čitalaca i poseta tvom blogu. Imaš šta da kažeš i treba da se čuje tvoj glas i vidi tvoje delo! <3

    ОдговориИзбриши