четвртак, 21. јул 2016.

Sushi za nevernike i početnike

Spremila, ufotkala i probala pre tri godine. Potpuni amater po pitanju konzumiranja sirove ribe (čitajte: gadljivosti) odlučih da napravim izmenjenu formu sushija sa dimljenim lososom. Za sve one koji ne vole ukus sirove ribe ovo je ok zamena, ali verujte mi ako ste u prilici probajte originalan sushi, nigiri, sachimi, ma probajte sve! Prošle godine sam bila u prilici da ručam u japanskom restoranu i da je cena sastojaka primamljivija verujem da bih živela na sirovoj ribi.


Inače, u japanskoj kulturi sushi pripremaju muškarci i samo oni smeju da rukuju svežom ribom zato što se smatra da će žena, kao ritualno nečista osoba, toplih ruku obeščastiti i uništiti kvalitet sirove ribe. Zbog toga je gotovo 100% sushi majstora upravo muške populacije. Ali, bez obzira na to da li su vam ruke ritualno tople ili ne, isprobajte i neke egzotične recepte. Letnji meseci su stvoreni za tako nešto!

Pripremanje sushija je pomalo opipljivo i neće vam uspesti iz prve, ali samo ne gubite nerve!

P.S. Fil po pravilu treba da se nalazi u samom centru riže, al kao što naglasih amater bejah, uskoro pravim novu turu pa ću vas blagovremeno obradovati i tim fotkama :)

Sastojci

2 šolje dugozrnog pirinča
2 iste šolje vode, plus dodatno za ispiranje pirinča
2 kašike pirinčanog sirćeta
2 kašike šećera
1 kašika soli
5 listića Nori algi
Fileti dimljenog lososa (ili svežeg, toplo - pardon hladno, preporučujem)
1 krastavac, oljušten i isečen na tračice (odstraniti vodenastu sredinu)
raznobojne paprike, isečene na tračice
avokado
Opciono, vasabi sos i ukiseljeni đumbir
Tamni soja sos

Pirinač sipati u dublju šerpu i preliti hladnom vodom. Promešati pa procediti. Postupak ponoviti 2-3 puta, ili dok se sav skrob ne ispere i ostane čista voda. Po poslednjem ispiranju prespite pirinač u šerpu i stavite dve šolje hladne vode i stavite na jaku temperaturu dok ne proključa (ne pokrivajte). Kada je voda proključala, snizite temperaturu na najmanji stepen, pokrijte i kuvajte 15-ak minuta. Skloniti sa vatre, pokriveno ostavite sa strane da odstoji desetak minuta. Zagrejte so, šećer i pirinčano sirće u mikrotalasnoj ili na šporetu nekih 30-45 sekundi. Sjediniti s pirinčem i dobro promešati. Ostaviti da se potpuno ohladi smesa pre rolovanja sushija. Pirinčano sirće daje onu specifičnu lepljivou strukturu što omogućava jelu da zadrži svoj oblik.

Kada se pirinač ohladio, uzmite podlogu od grančica bambusa (pravougaonik od oko 30x20 cm koji se inače prodaje po prodavnicama kao ukras za sto, sastavljen od drvenih grančica i koji može da se savija u rolnu) i na nju stavite jednu Nori algu. Rasporedite pirinač po 2/3 površine u tanjem sloju. Po sredini pirinča stavite filete ribe isečen na trakice, zajedno sa krastavcem, paprikom i avokadom (ili opcijom povrća koju vi volite). Koristeći se podlogom od bambusa polako urolavajte sushi pazeći pri svakom okretu da smesa bude kompaktna. Postupak ponovite dokle god imate materijala. Isecite odmah i poslužite uz soja sos, vasabi, ren i ukiseljeni đumbir ili ohladite pa poslužite.

Itadakimasu ^_^

Нема коментара:

Постави коментар