четвртак, 10. март 2016.

Ražani hleb

Sastojci (za veknu od 500 g)


jedna puna kašika meda
20 g crne čokolade sa većim procentom kakaoa (min. 70%), izlomljene
150 ml mleka
200 g crnog brašna
300 g ražanog brašna
1 kašika kakaoa
50 g očišćenih semenki suncokreta (ili kao alternativa bilo koje semenke ili njihov miks, suncokret, bundeva, i slično)
1 kesica suvog kvasca (7 g)
150 ml mlake vode
so
šećer
kim


Smestite kašiku meda i čokoladu u malu šerpu s mlekom. Polako zagrevajte uz mešanje, dok se ne otopi i sjedini, pa sklonite da se polako ohladi.
U velikoj činiji izmešajte obe vrste brašna, kvasac i šećer sa 1 kašičicom soli. Sipajte u ovu mešavinu 150 ml mlake vode a zatim i mleko sa istopljenim medom i čokoladom, kao i semenke suncokreta, pa izmešajte da se sjedini. Mesite dobro oko 10 minuta ili dok testo pod rukom ne postane glatko i elastično. Uobličite testo u kuglu i smestite ga u blago nauljenu činiju. Pokrijte ga mokrom krpom i ostavite na toplom i tamnom mestu dok se ne udvostruči, nekih sat i po, do dva sata.
Premesite testo na radnoj površini koju ste posuli brašnom i mesite ga 10 do 12 minuta ili dok opet ne postane glatko. Formirajte loptu od testa i smestite je u pleh za pečenje. Pokrijte testo čistom krpom i ostavite na toplom mestu još 30 minuta, ili dok se opet ne udvostruči. Poprskajte ga vodom i pospite kimom.
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Smestite pleh sa hlebom na srednju rešetku u rerni, a pre nego što zatvorite pećnicu, na njeno dno, ispod hleba, postavite tepsiju sa hladnom vodom. Ovo će stvoriti paru koja će pomoći u formiranju sjajne hrskave korice.
Pecite hleb 40-45 minuta ili dok se prilikom lupkanja hleba ne začuje ''šupljikav'' zvuk. Ostavite hleb da se ohladi na rešetki.
Raž je žitarica koja prvenstveno voli hladnu klimu, te se vrlo često koristi u pripremi skandinavskih i istočnoevropskih jela. Čokolada i med su ključni dodaci za testo od ovog brašna, ali ne brinite, uopšte nećete osetiti njihov ukus. Ovi sastojci samo pojačavaju snažni ukus i tamnu boju hleba. Ovako pripremljeni hleb odličan je uz dimljenog lososa, kozije kiselo mleko, razne sirne namaze sa mirodjijom i belim lukom. Recept je uz izmene preuzet iz Jamie Magazina, izdanje za Srbiju (mart/april 2015).
Prilog: iseckane rotkvice, mladi luk i narendisan čen belog luka, malo soli i bibera promešati sa par kašika kozijeg kiselog mleka. Ukrasiti mirodjijom i lišćem mladog luka.

Prijatno,
B.

2 коментара:

  1. Brankice, kažeš-crno brašno. Na koje brašno misliš? Verovatno da postoji takvo brašno da se kupi, ali ja sad prvi to put čujem. Verovatno nisi iznenađena, znaš da sam tanka što se tiče zdrave hrane(na žalost, tako je, priznajem). Zainteresovala si me ovim receptom, probala bi da napravim ovakav hleb. Pozdrav draga moja <3

    ОдговориИзбриши
  2. U pitanju je psenicno namensko crno brasno za domaci hleb (tako stoji i na deklaraciji). Ima ga u svim supermarketima, nadjoh ga u Majdanpeku tako da ne sumnjam da ga i u Boru ima :) Hleb je fenomenalan, obavezno ubacite med i cokoladu, necete zazaliti ;) Pozdrav <3

    ОдговориИзбриши