понедељак, 17. октобар 2016.

Cuba libre

Kaže Zdravko Čolić ''Oktobar je, počinje sezona kiša'' a nama se sve čini da je već sredina januara i cupkajući brojimo dane do idućeg leta. Međutim, na nekom drugom mestu, u ovom istom trenutku vlada predivno vreme, gde su peščane plaže nepregledne a kokteli se nižu jedan za drugim. U tom duhu je i današnji post.

Cuba Libre koji u prevodu predstavlja ''Slobodnu Kubu'' jeste ono čuveno piće koje nam naše drage kolege sa dalekog Zapada predstavljaju kao rum i kolu. Cuba Libre je, inače, koktel koji je nastao tokom Špansko-Američkog rata i koji se za vreme popularne prohibicije alkohola koristio kao osnova za zdravicu u inat istoj toj prohibiciji.

Volimo je na razne načine, u bilo koje doba godine, jer je naposletku na nekom kraju planete uvek leto :)


Sastojci

10ml soka od limuna/limete
50ml belog ruma
koka kola
limeta/nana/žalfija, za dekoraciju i poboljžanje ukusa
led

Navedene sastojke sastaviti u šejkeru i dobro promućkati. Poslužiti hladno i dekorisati mirisnim travama.

Živeli,
B.

Improvizovani ramen

Nakon dužeg vremena eto mene opet :) Ovoga puta sa još jednim receptom iz Japana ali na neki sasvim drugi način. Ramen je tradicionalna japanska supa od pšeničnih nudli koja se služi uz pečenu svinjetinu sa soja sosom. Navodno potiče iz Kine, ali je Japanci proglašavaju izumom dvadesetog veka.

Sastojci (za dve porcije):

Litar junećeg bujona
4 kozice (očišćene)
Nekoliko trakica tanko isečene pančete
Šaka svežeg korijandera
Sveži crveni čili
Struk mladog luka
Jedna mlada šargarepa
Komad svežeg đumbira veličine palca
Gnezdo nudli
2 obarena jaja
Soja sos, za posluženje
U litar ključalnog junećeg bujona ubaciti očišćene kozice, sitno iseckanu šargarepu, mlad luk, deo korijandera, đumbir, nudle i pančetu. Kuvati 15-ak minuta ili dok povrće ne omekša i kozice ne postanu roze. Povrće se ne sme prekuvati, al dente je sasvim ok. Poslužiti toplo uz soja sos, dekorisati svežim čilijem, ostatkom korijandera, svežim mladim lukom i obarenim jajetom.
Prijatno,
B.