субота, 18. јун 2016.

Pita s višnjama

Sastojci

Za testo
120 g putera, na sobnoj temperaturi
75 g šećera u prahu
2 žumanca
250 g običnog, belog brašna

Za fil

Oko kilogram očišćenih višanja, ili po ukusu
150 g kristal šećera, ukoliko su višnje kiselije dodati još

Puter i šećer u prahu drvenom varjačom lepo umutite dok smesa ne postane svilenkasta. Ubaciti žumanca i promešati. Dodati brašno i vrhovima prstiju smesu ''trljati'' sve dok ona ne postane zrnasta. Dodati 2 kašike hladne vode i formirati jufku. Mesiti minut, dva, pokriti providnom folijom i ostaviti u frižideru sat vremena.

Razviti testo i staviti ga u podmazan pleh za tart. Izbušiti dno viljuškom, pokriti papirom za pečenje i zrnima pasulja i peći 15 minuta. Izvući iz rerne, skloniti papir za pečenje i dodati smesu očišćenih višanja i šećera. Peći sat vremena. Proveravajte povremeno pitu, gotova je kada je testo rumeno a fil od višanja na krajevima testa postane gotovo želatin.

Ostaviti da se hladi najmanje 45 minuta, posuti šećerom u prahu i služiti.

Prijatno,
B.

Tiramisu Truffles

Sastojci
100 g čokolade, otopljene
180 ml jake ključale kafe, ja sam koristila nes
24 piškote, kupite još jednu kutiju ukoliko je smesa previše tečna pa postepeno dodajte
1 kesica pudinga od vanile
1 kašika izmrvljene nes kafe
240 g maskarpone sira
200 g čokolade, za dekoraciju

Skuvati jaku kafu i u nju ubaciti komadiće čokolade. Promešati dok se čokolada u potpunosti ne istopi. Piškote izmrviti rukama, ili procesorom, dodati kesicu vanila pudinga, kašiku izmrvljene nes kafe i kafu sa čokoladom, promešati pa smesi dodati maskarpone sir.

Formirati kuglice i ostaviti u frižideru da se ohlade.

Umakati u čokoladu i dekorisati.

Prijatno,
B.