четвртак, 21. април 2016.

Musaka sa blitvom i mladim belim lukom

Sastojci

1 glavica crnog luka, iseckana na kockice
jedna omanja veza mladog belog luka, kao alternativa može i sremuš
350 g mlevenog mesa
4 veze sveže blitve, količinu možete povećavati i po ukusu
5-6 većih krompira, očišćenih i isečenih na kolutiće
začini po ukusu: so, biber, dimljena crvena paprika, ljuta tucana paprika
2 kašike pavlake
3 jaja
400 ml mleka
2-3 kašike brašna

Dovedite do ključa šerpu s vodom. Za to vreme očistite blitvu od žilica i drškica. Kada voda proključa ubaciti blitvu na par minuta da omekša, ali ne i izgubi boju! Procediti i ostaviti sa strane da se hladi.
U tiganju propržiti iseckan crni luk dok ne postane staklast, dodati iseckan mladi beli luk (sa sve perima) i pržiti još par minuta. Dodati meso i začine i pržiti dok se meso u potpunosti ne skuva. Za to vreme očistiti i iseckati krompir na kolutove.
Pleh podmazati uljem i redjati po dva sloja krompira. Ovlaš začiniti solju i biberom. Naneti polovinu pripremljenog mesa i ravnomerno rasporediti. Prokuvanu blitvu odvajati u komadima i redjati preko mesa sve dok u potpunosti ne prekrije površinu pleha. Preko poredjati još jedan sloj krompira, ostatak mesa i ostatak blitve. Pokriti s još jednim slojem krompira i opet ovlaš začiniti.
U činiji umutite jaja, mleko i brašno i prelijte preko poslednjeg sloja krompira.
Peći u rerni oko sat vremena 180-220 stepeni, ili dok ne porumeni. Izvući iz rerne da se malo prohladi, premazati pavlakom i služiti.

Prijatno,
B.

Hrskava pita od višanja, čokolade i muskovado šećera

Sastojci

1 narandža
450 ml soka od višanja
750 g očišćenjih višanja
500 g kora
200 g čokolade, iseckane ili narendane
4 kašike muskovado šećera
2 kašike belog, ili smedjeg, šećera
griz, za posipanje
mleveni keks, za posipanje

Opciono: 3 kašičice šećera u prahu pomešati sa 1 kašičicom hibiskus šećera, za posipanje gotove pite.

U činiji umešajte višnje sa 4 kašike muskovado šećera i ostavite sa strane.
U šerpici izmešati sok od višanja sa 2 kašike šećera i sokom 1 pomorandže i kuvati par minuta. Redjati kore na čistu radnu površinu. Po kori posuti jednu kašiku griza, kašiku mlevenog keksa, fil od višanja i muskovado šećera, po ukusu rendane ili seckane čokolade i dve kašike skuvanog sirupa. Uviti u frulicu i redjati u pleh. Postupak ponoviti s ostatkom kora.
Premazai malom količinom ulja, posuti kašikom kristal šećera i peći u rerni dok ne porumeni, oko 30 minuta.
Kada je gotovo, još uvek toplu pitu iseći i preliti preostalim sirupom. Posuti miksturom šećera u prahu i servirati toplo ili hladno.

Prijatno,
B.

Puding od putera i slatkog peciva

Ovo jelo je zapravo dezert od ostataka hleba, ali je vremenom postao pravi klasik. U toku svog nastajanja, za omekšavanje hleba se koristila srž iz govedjih kostiju. Današnje verzije uključuju razne vrste bajatog peciva, od brioša, kroasana, sa kremom od vanile i voćnim dodacima. Recept je preuzet iz Jamie Magazina, izdanje za Srbiju (maj/jun 2015).

Sastojci

50 g putera, omekšlog na sobnoj temperaturi
1 kašičica mlevenog cimeta
korica 3 klementine (ili pomorandže)
staro slatko pecivo od kiselog testa, ili neka varijacija slatkog testa (ja sam koristila panetone)
3 velika jajeta
50 ml punomasne slatke pavlake
300 ml mleka
50 g žutog kristal šećera, plus još 2 kašike za posipanje
dobra količina narendanog muskatnog oraščića

Zagrejte rernu na 180 stepeni. U činiji izmešajte puter, cimet i dve trećine narendane kore od klementina, pa to ostavite sa strane. Namažite sud za pečenje dimenzija oko 20x20 cm jednom kašičicom miksture sa puterom.
Podelite pecivo napola i svaki komad namažite, sa jedne strane ostatkom začinjenog putera, pa zatim svaki isecite na trougao.
Ulupajte jaja u činiji, umešajte slatku pavlaku, mleko, žuti kristal šećer i narendani muskatni oraščić. Dobro izmutite sve dok se šećer ne otopi, a sastojci ne sjedine.
Polovinu isečenih trouglova poredjajte po dnu suda za pečenje tako da puterom namazana strana bude okrenuta nadole, i pritom ne brinite da li ste ih uredno i čisto poredjali. Pospite odgore polovinom preostale narendane kore klementine, pokrijte drugim slojem trouglića, tako da puterom namazana strana opet bude okrenuta nadole.
Izlijte preko toga umućeni krem, ostavite malo da odstoji, da bi hleb upio tečnost, pa odgore pospite preostalu narendanu koricu klementine i 2 kašike žutog krilstal šećera. Ubacite puding u rernu na 30 do 40 minuta, ili dok se ne ispeče i očvrsne. Ostavite ga da se prohladi 5 minuta pre posluženja.

Prijatno,
B.

понедељак, 4. април 2016.

Purple power vitaminska bomba

Aronija, kupina i borovnica su prirodna oružja u prevenciji brojnih bolesti, i stoga ih treba češće konzumirati.
Aronija, borovnica i kupina efikasno pročišćavaju organizam od štetnih materija i korisne su kao preventiva malignim oboljenjima. Aronija je i svojevrstan antioksidans koji sprečava stvaranje takozvanih slobodnih radikala, usporavajući time proces starenja organizma i njegovu podložnost hroničnim bolestima. Ona poboljšava cirkulaciju krvi i svakodnevnim korišćenjem smanjuje se nivo triglicerida i holesterola u organizmu. Ublažava migrene i lekovito deluje na gastrointestinalni trakt. Ona održava celokupni imuni sistem, te smanjuje upale, sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta, a omogućava i bolji rad žuči i jetre. Poput borovnice, reguliše nivo šećera u krvi i stoga se preporučuje dijabetičarima. Koristi se i kod nepravilnog rada štitne žlezde, umanjuje rizik od stvaranja Alchajmerove bolesti i štiti kožu, izmedju ostalog utičući i na stvaranje strija i bora.
Kupine regulišu probavu, ali i poboljšavaju pamćenje, doprinose kontroli telesne težine, zdravlju kože i korisni su izvor nutrijenata tokom trudnoće.

Sastojci

pola šake bobica borovnice
pola šake bobica aronije
pola šake bobica kupine
3/4 šolje jogurta
med, po želji za zasladjivanje

Navedene sastojke ubaciti u blender i izmiksati po želji. Umesto jogurta možete koristiti i vodu te će se na kraju stvoriti malo gromuljastija, ali ne i manje ukusna, verzija soka.

Prijatno,
B.

Belgijski vafl

Sastojci

2 šolje običnog belog brašna (kao mericu koristite uvek istu šolju)
3/4 šolje šećera
kesica praška za pecivo
2 jaja, odvojena žumanca i belanca
šolja i po mleka
šolja otopljenog maslaca
kašičica ekstrakta od vanile
sezonsko voće i sirup po želji, ja sam koristila aroniju i med

U jednoj činiji izmešajte brašno, šećer i prašak za pecivo. U drugoj činiji umutite žumanca i dodajte mleko, maslac i vanilu. Umešajte u suve sastojke dok se sve ne sjedini. Umutite šne od belanaca i pažljivo umutite (ručno, silikonskom špatulom) u prethodnu smesu.
Peći u prethodno zagrejanom uredjaju za vafle dok ne postanu zlatni. Služiti uz sezonsko voće i sirup po želji (med, javorov sirup i slično).

Prijatno,
B.

недеља, 3. април 2016.

Kratak pregled istorije šećera - deo šesti (sukob tradicionalnih i netradicionalnih zasladjivača)

Veština lobiranja predstavlja jednu od trajnih zaostavština šećera i uzor je drugim posebnim interesnim grupama. Šećerni lobi je do dan-danas izuzetno moćan, bez obzira na to da li zastupa trsku, repu ili obe kulture. Kada su u evropi prve napoleonske glave šećera redefinisale kontinentalne interesne grupe, suprostavljajući ih ostalim evropskim nacijama i kolonijalnom trščanom šećeru, vlade su na moćne lobije odgovorile koristeći uobičajene strategije trgovinske politike, tarifa i premija kako bi uspostavile ili zadržale nadmoć. Drugi vidovi poljoprivredne pomoći podrazumevaju direktne državne subvencije, ali šećerni program drukčije funkcioniše. Minimalnu cenu domaćeg šećera održava visokim putem kontrole količine proizvodnje kroz raspodelu robe na tržištu, kredita za podržavanje preferencijalne cene i ograničavanja uvoza inostranog šećera kroz kvotu carinske stope. Ona nameće zaštitni porez koji u suštini izbacuje inostrani šećer iz konkurencije na američkom tržištu.
Image credit: http://drhyman.com/blog
Ozbiljan izazov šećeru predstavljaju netradicionalni zasladjivači. Jaki zasladjivači, sintetički, nehranljivi i mnogo sladji od šećera - aspartam, saharin, acesulfam i ciklamat - sadrže malo ili nimalo kalorija i zasladjuju, a ne daju energiju. Suočeni sa modnim standardima koji idealizuju vitku iliniju, mnogi potrošači ostavljaju šećer zarad čiste vode ili veštački zasladjenih pića. Proizvodjači gaziranih sokova i hrane na to odgovaraju proizvodima sa niskim sadržajem kalorija. Visokofruktozni kukuruzni sirup koji se dobija pretvaranjem kukuruza u fruktozu, predstavlja jačeg suparnika jer ima isti sladak ukus kao i šećer ali se jeftinije proizvodi i prevozi. Već je od repe i trske preuzeo vlast nad američkim tržištem bezalkoholnih pića. Uznemireni proizvodjači šećera uzvraćaju, naglašavajući razlike izmedju šećera i kukuruznog sirupa, podsećajući potrošače da kafena kašičica šećera sadrži svega 15 kalorija, potpuno je prirodna, ne sadrži masti i utoljava glad, dok kukuruzni sirup se direktno pretvara u mast.
Image credit: https://www.lalpathlabs.com/blog/diabetes/
Ne jenjava ni bes tradicionalnih protivnika šećera iz zdravstva gde se šećer identifikuje kao glavni uzročnik propadanja zuba, učestvuje u razvoju gojaznosti, dijabetesa tipa dva i srčanih bolesti. On to čini u opasnoj kombinaciji sa mastima poput putera i ugljenim hidratima kao što su brašno i žitarice, iz čega nastaju čokolade, žitarice za doručak i slično. Šećer je i dalje jeftin - primera radi, u Sjedinjenim Državama potrebno je 1,4 minuta rada da bi se kupilo pola kilograma, dok je u Indiji, gde se gaji trska, potrebno više od 45 minuta. Nezdrava hrana prepuna šećera posebno je primamljiva deci, najnovijim žrtvama dijabetesa.
Procenjuje se da je 1985. 30 miliona ljudi širom sveta imalo dijabetes. Do 2000, taj broj je porastao na 171 milion, a Svetska zdravstvena organizacija očekuje da će on skočiti na najmanje 366 miliona do 2030. Dijabetes je neizlečiv i progresivan, ako se ne leči na odgovarajući način, uništava organe i udove i vodi do niza komplikacija, uključujući amputaciju i slepilo. Težak dijabetes će opteretiti sisteme zdravstvene nege, razoriti radnu snagu, ograničiti vojne spiskove i transformisati porodice bolesnih od dijabetesa, navodi Elizabet Abot u svojoj knjizi Slatko-gorka istorija šećera.
Šećer i njegovi prijatelji vode neprestani medijski rad budući da časopisi, novine, televizija i radio redovno donose priče koje upozoravaju na povezanost prekomernog konzumiranja šećera i raznih oboljenja, od gojaznosti i dijabetesa do bolesti srca i poremećaja nedostatka pažnje. Majkl Džejkobson, koji je 1971. osnovao ''Centar za nauku od javnog interesa'', neprofitnu organizaciju za zdravstveno savetovanje, skovao je izraze junk food i empty calories i toliko uspešno napao industriju slatkiša da je njihova potrošnja privremeno opala za 25%. Ceo talas pisanih kuvara nudi recepte za jela sa malim količinama šećera ili bez njega.
Image credit: http://mariacamilasuarezcaceres.blogspot.rs
Državne smernice utiču na etiketiranje hrane, državno obrazovanje o ishrani, pa čak i na program školske ishrane. Neki ili svi obroci miliona ljudi širom sveta zavise od nevladinih organizacija koje zasnivaju svoje menije na uputstvima Svetske Zdravstvene organizacije. Autori koji pišu o hrani i ishrani ih navode kao svoje izvore. Poput jezika i svih drugih društveno stečenih navika, sistemi ishrane dramatično pokazuju specifičnu raznolikost čovečanstva. Potreba za hranom izražava se u svim ljudskim interakcijama. Izbor hrane i navike u njenom konzumiranju otkrivaju razlike u uzrastu, polu, statusu, kulturi, čak i zanimanju.
Kad nepoznate supstance preuzmu novi korisnici, one stupaju u već postojeće društvene i psihološke kontekste i dobijaju kontekstualna značenja onih koji ih troše. To što ljudska bića vole ukus slatkog ne objašnjava zašto neki jedu ogromne količine slatke hrane, a drugi gotovo nimalo. Nisu to tek individualne razlike, nego i razlike izmedju grupa.

Bibliografija:

Abot, Elizabet. Slatko-gorka istorija šećera. Geopoetika. Bepgrad. 2009.
Manc, Sidni. Hrana, društvenost i šećer. Kultura, br. 109-112. Kultura svaštojeda. II/2004.

Začinjena krilca sa roštilja

Sastojci


oko 1,5 kg pilećih krilca
1 crvena ljuta papričica (ili tucana paprika)
2 čena belog luka
kašika meda
kašika smedjeg šećera
100 ml soka od jabuke
2 kašike kečapa
1 kašičica senfa
75 ml svetlog soja sosa
3 kašike svetlog vinskog sirćeta

Ključ predivnih krilca sa roštilja je marinada. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Poprskajte krilca maslinovim uljem, začinite solju i biberom i ostavite sa strane da malo odstoji. Krenite sa marinadom: sitno iseckajte ljutu papriku, ili stavite po ukusu ljutu tucanu papriku, izrendišite beli luk i sve stavite u šerpu u kojoj se nalazi sok od jabuke, vinsko sirće, kečap, senf, soja sos, šećer i med. Mešajte sastojke, pa ih stavite na ringlu uključenu na umerenu temperaturu. Mešajte dok se šećer ne rastvori, neka se krčka 10 minuta dok ne primetitie da je sos polako počeo da se zgušnjava.
Ubacite krilca u duboku tepsiju, premažite ih marinadom i prekrijte alu folijom. Pecite 20-ak minuta, skinite foliju, premažite marinadom i vratite u rernu na još 20 minuta.
Kada se roštilj dobro ugrejao, prebacite krilca na njega, premazujući ih još jednom marinadom i peći još par minuta sa svake strane dok se šećer ne karamelizuje i meso gotovo otpada sa kosti.

Prijatno,
B.

Fifty shades of Earl Grey (Ledeni čaj)

Istog ukusa kao i instant varijante, a mnogo zdravije. Ukoliko imate vremena ne propustite priliku da spravite ovaj preukusni napitak. Čaj možete skuvati uveče i ostaviti ga da se hladi do jutra kada ćete mu dodati sok. Umesto earl grey čaja možete kombinovati koji god čaj i voćni sok želite. Recept je uz izmene preuzet iz Jamie Magazina izdanja za Srbiju (maj/jun 2015).

Sastojci

2 kašike žutog kristal šećera (kao alternativa može i beli šećer)
4 kesice čaja earl grey
3 kesice čaja od mente
300 ml sveže cedjenog soka od pomorandže (ili soka iz tetrapaka)
kriške pomorandže, za ukras
led

U šerpi zagrejte do ključanja 1 litar vode, pa dodajte šećer. Isključite ringlu pa ubacite kesice čaja, pokrijte i ostavite da odstoji 10 minuta. Izvadite kesice i ostavite da se potpuno ohladi. Ulijte u bokal sa ledom i sokom od pomorandže. Ukrasite kriškama pomorandže i grančicama nane.

Pokušajte u kombinaciji sa:

Twinings English Breakfast (3 kesice)/ menta (4 kesice) / sok od pomorandže
Zeleni čaj sa limunom (3 kesice) / menta (4 kesice) / sok od jabuke / kašika meda umesto šećera

Živeli,
B.