четвртак, 17. март 2016.

Pepermint sladoled

Sastojci

500 ml sladoleda od vanile, omekšalog ali ne i otopljenog
kašičica ekstakta peperminta
zelena prehrambena boja
pistaći, sitno iseckani za dekoraciju
bademi u listićima, za dekoraciju
čokolada, za dekoraciju
kandirana narandža, za dekoraciju

U omekšali sladoled od vanile ubacite prehrambenu boju i ekstrakt peperminta i mešajte do željene nijanse, dodavajući boju ukoliko je to neophodno. Ostavite par sati u zamrzivaču da se stegne. Služiti sa iseckanim pistaćima, listićima badema, čokoladom i kandiranom narandžom.

Prijatno,
B.

Tart od mladog luka, sremuša i plavog sira

Sastojci

360 g brašna (TIP 400-meko)
200 g hladnog maslaca, iseckanog na kockice
10 kašika hladne vode
prstohvat soli

Fil

5 jaja
180 g kisele pavlake
100 g plavog sira
100 g sitnog sira
2 mlada luka
2 šake sremuša
50 g rendisanog topljivog sira, ili kačkavalja
pola šake pinjola
so, biber, muskatni orah

Ubacite brašno i so u veliku činiju, pa odgore krupno narendajte puter. Prstima trljajte brašno i puter sve dok ne dobijete teksturu mrvica, ali pazite da je ne preradite, sasvim je u redu da ima grudvica. U testo postepeno sipajte hladnu vodu, uz stalno mešanje, tako da se formira čvrsta lopta. Pokrijte ga i ubacite u frižider na najmanje 30 minuta.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Blago podmažite puterom okrugli kalup za tart prečnika 23 cm i pospite ga brašnom. Odstranite višak brašna. Izvadite testo iz frižidera i ostavite ga na sobnoj temperaturi nekoliko minuta, lakše će se obradjivati.
Pospite brašnom radnu površinu, pa počnite da razvlačite testo oklagijom, uz često okretanje. Vodite pritom računa da uvek imate dovoljno brašna na radnoj površini, kako testo ne bi bilo lepljivo. Nastavite da razvlačite i okrećete testo sve dok ne dostigne debljinu od 3 mm.
Labavo urolajte testo oko oklagije, odignite ga i prebacite u kalup za tart. Kažiprstom ispritiskajte testo duž sastava ruba i dna kalupa. Uklonite višak. Pre pečenja, ubacite kalup s testom u frižider na 10 do 15 minuta.
Zatim ga izvadite iz frižidera, izbockajte viljuskom i postavite pek papirom. Pospite ga perlicama za pečenje ili zrnima pasulja i pecite oko 15 do 20 minuta. Potom odstranite perlice ili pasulj, pa vratite testo u rernu da se peče još 5 minuta, dok ujednačeno ne porumeni. Dok se peče, počnite da pripremate nadev.
Izmešajte jaja, pavlaku, izmrvljeni plavi sir, sitan sir, iseckan mladi luk, iseckani sremuš, izrendisan kačkavalj i začinite po ukusu. Izvadite testo iz rerne i usipajte fil da se ravnomerno rasporedi. Pospite pinjolima i pecite 30 do 35 minuta ili dok ne porumeni i ne postane čvrst.
Služite toplo ili hladno.
Recept je uz modifikacije preuzet iz Jamie Magazina, izdanje za Srbiju (mart/april 2016).

Prijatno,
B.

Pire sa graškom

Odlična kombinacija za unos veće porcije povrća tokom dana. Umesto graška možete koristiti i kelj, brokoli ili prokelj.

Sastojci

4-5 krupna bela krompira
100 g zamrznutog graška
20 g putera
so, biber
mleko

Očistite krompire i stavite da se bare dok ne počnu da se raspadaju. U zadnjih minut i po ubacite na kratko i zamrznuti grašak u istu šerpu da se na kratko izblanšira. Procediti, ubaciti komadić putera, malo mleka, začiniti po ukusu i ispasirati po volji.

Prijatno,
B.

четвртак, 10. март 2016.

Ražani hleb

Sastojci (za veknu od 500 g)


jedna puna kašika meda
20 g crne čokolade sa većim procentom kakaoa (min. 70%), izlomljene
150 ml mleka
200 g crnog brašna
300 g ražanog brašna
1 kašika kakaoa
50 g očišćenih semenki suncokreta (ili kao alternativa bilo koje semenke ili njihov miks, suncokret, bundeva, i slično)
1 kesica suvog kvasca (7 g)
150 ml mlake vode
so
šećer
kim


Smestite kašiku meda i čokoladu u malu šerpu s mlekom. Polako zagrevajte uz mešanje, dok se ne otopi i sjedini, pa sklonite da se polako ohladi.
U velikoj činiji izmešajte obe vrste brašna, kvasac i šećer sa 1 kašičicom soli. Sipajte u ovu mešavinu 150 ml mlake vode a zatim i mleko sa istopljenim medom i čokoladom, kao i semenke suncokreta, pa izmešajte da se sjedini. Mesite dobro oko 10 minuta ili dok testo pod rukom ne postane glatko i elastično. Uobličite testo u kuglu i smestite ga u blago nauljenu činiju. Pokrijte ga mokrom krpom i ostavite na toplom i tamnom mestu dok se ne udvostruči, nekih sat i po, do dva sata.
Premesite testo na radnoj površini koju ste posuli brašnom i mesite ga 10 do 12 minuta ili dok opet ne postane glatko. Formirajte loptu od testa i smestite je u pleh za pečenje. Pokrijte testo čistom krpom i ostavite na toplom mestu još 30 minuta, ili dok se opet ne udvostruči. Poprskajte ga vodom i pospite kimom.
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Smestite pleh sa hlebom na srednju rešetku u rerni, a pre nego što zatvorite pećnicu, na njeno dno, ispod hleba, postavite tepsiju sa hladnom vodom. Ovo će stvoriti paru koja će pomoći u formiranju sjajne hrskave korice.
Pecite hleb 40-45 minuta ili dok se prilikom lupkanja hleba ne začuje ''šupljikav'' zvuk. Ostavite hleb da se ohladi na rešetki.
Raž je žitarica koja prvenstveno voli hladnu klimu, te se vrlo često koristi u pripremi skandinavskih i istočnoevropskih jela. Čokolada i med su ključni dodaci za testo od ovog brašna, ali ne brinite, uopšte nećete osetiti njihov ukus. Ovi sastojci samo pojačavaju snažni ukus i tamnu boju hleba. Ovako pripremljeni hleb odličan je uz dimljenog lososa, kozije kiselo mleko, razne sirne namaze sa mirodjijom i belim lukom. Recept je uz izmene preuzet iz Jamie Magazina, izdanje za Srbiju (mart/april 2015).
Prilog: iseckane rotkvice, mladi luk i narendisan čen belog luka, malo soli i bibera promešati sa par kašika kozijeg kiselog mleka. Ukrasiti mirodjijom i lišćem mladog luka.

Prijatno,
B.

Čokoladni keks

Sastojci

100 g šećera
2 jaja
kakao, 1 kašika (prosejano)
75 g brašna (prosejano)
1 prašak za pecivo
50 g čokolade, sitno iseckane

Uključiti rernu na 220 stepeni. Umutiti dobro, mutilicom, 2 cela jaja sa 100 g šećera. Izmeriti prosejano brašno, kakao prah i prašak za pecivo i dobro promešati praškastu smesu kako bi se sve sjedinilo. Dodati suvim sastojcima smesu jaja i šećera i mutiti dok se smesa ne sjedini. Kašikom, ili šrpic kesom, nanositi smesu na papir za pečenje u željenim oblicima i veličini. Ostavite par santimetara prostora izmedju keksića jer će se proširiti i narasti. Posuti iseckanom čokoladom, sniziti temperaturu na 180 stepeni i peći petnaestak minuta. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo prohlade pa poslužiti.

Prijatno,
B.