четвртак, 21. јул 2016.

Čokoladna torta sa malinama

Sastojci

50 g kakao praha, prosejanog
200 g običnog belog brašna, prosejanog
325 g šećera
kesica praška za pecivo
90 ml suncokretovog ulja
6 jaja, odvojena
kašika soka od limuna

Za fil

4 belanca
240 g šećera
225 g putera
100 g otopljene čokoladne, min 70%
Količinu malina po ukusu, ja sam stavila tri pune šake


Zagrejte rernu na 160 stepeni. Podmazati okrugli pleh za pečenje maslacom i pobrašniti.

U činiji izmešajte kakao sa 200 ml ključale vode, pa ostavite da se ohladi. U drugoj činiji izmešajte brašno, šećer i prašak za pecivo s prstohvatom soli i ostavite to sa strane.

Izmešajte ulje i žumanca, pa u to ubacite ohlađeni kakao. Sjedinite to sa suvim sastojcima i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Ulupajte belanca sa sokom od limuna u čvrst sneg, pa to pažljivo sjedinite sa kakao-testom. Preručite smesu u kalup i pecite 35-45 minuta. Kad se ispeče (drveni štapić treba da je suv kada ga izvučete iz testa), prevrnite kolač i ostavite ga da se ohladi na rešetki za hlađenje.

Za fil, ubacite belanca i šećer u veliku metalnu ili staklenu činiju. Smestite činiju nad šerpu s kipućom vodom i mutite belanca dok se šećer u potpunosti ne rastvori a smesa ne počne da se zgušnjava i postane neprozirna. Sklonite činiju sa ringle i mutite krem električnim mikserom na najvećoj brzini dok se potpuno ne ohladi. Postepeno u njega dodajte puter dok ne postane čvrst i penast. Ako vam deluje kao da ima grudvica, mutite krem sve dok se ne ujednači, pre nego što ubacite ostatak putera.

Ubacite u smesu otopljenu čokoladu i maline. Koru za tortu presecite horizontalno na tri dela. Isfilovati i ukrasiti po želji.

Prijatno,
B.

Нема коментара:

Постави коментар