среда, 4. мај 2016.

Rotolo sa spanaćem i rikotom

Priznajem, oduzima mnogo vremena s obzirom na to da morate sami da spravljate testeninu. Ali, kada ga jednom probate, videćete da je bilo vredno truda. Recept je preuzet uz blage izmene iz knjige ''Ukusi Italije'', Djenara Kontalda u saradnji sa Jamie Oliverom i Food Tube kanalom.

Sastojci (za testeninu)

2 velika jaja
200 g brašna (TIP-400 glatko)

Sastojci (za nadev)

1 jaje, umućeno za premazivanje testenine
1 glavica crnog luka
300 g svežeg spanaća (ili jedna kutija briketa)
50 g parmezana, plus još malo za rendanje (kao alternativa može bilo koji slani, topljivi sir)
četvrtina kašičice muskatnog oraščića
2 jaja
400 g rikote (kao alternativa može bilo koji meki, beli, sir)
1 kugla (od 125 g) mocarele
začini po ukusu, so, biber, ljuta paprika i slično

Sastojci (za sos od paradajza)

4 konzerve paradajza šljivara
1 ista konzerva hladne vode
3 čena belog luka
ljuta papričica
1 veza bosiljka
začini po ukusu

Da biste napravili nadev, sitno iseckajte glavicu crnog luka. Zagrejte 2 kašike ulja u velikom tiganju na srednjoj vatri. Propržite luk 10 minuta, da omekša. Dodajte spanać, začinite, sačekajte da splasne (ili, ako koristite brikete, da se otopi i lepo uprži) pa ostavite da se hladi. U činiju sitno narendajte parmezan i muskatni oraščić, dodajte jaja i rikotu, začinite, pa sve izmešajte. Istisnite vodu iz spanaća pa ga sitno iseckajte i izmešajte sa ostalim sastojcima.

Da biste napravili testeninu, izmerite 200 g brašna, napravite udubljenje i dodajte 2 cela ulupana jajeta. Mešajte brašno i jaja sve dok se lepo ne sjedini. Pospite dasku ili radnu površinu s malo brašna, pa mesite testo tako što ćete ga spljoštiti i razvući dlanovima, urolati ga a onda ga ponovo razvući. Nastavite da razvlačite i rolate dok ne dobijete glatko i mekano testo. Oblikujte ga u kuglu, umotajte u plastičnu foliju i ostavite da odstoji bar 30 minuta u frižideru.

Kada je testo odstojalo podelite ga na tri dela, pa svaki spljoštte rukom, a onda propustite kroz presu za testeninu nameštenu na najšire. Nastavite da provlačite testo kroz presu, smanjujući širinu otvora dok ne dodjete do 1 podeoka i dobijete tanke kore (razvučene kore pokrijte vlažnom krpom). Položite kore na čistu kuhinjsku krpu i isecite ih tako da dobijete pravougaonike kojima duža stranica iznosi 45 cm, a onda ih poredjajte tako da im se preklapaju ivice, koje treba da premažete umućenim jajetom, da bi se slepile; dakle, trebalo bi da dobijete jedan veliki pravougaonik, dimenzija otprilike 35x45 cm.

Ravnomerno rasporedite nadev po čitavoj površini, po 5 cm od ivica. Preko nacepkajte mocarelu, narendajte izdašnu količinu parmezana pa premažite ivice umućenim jajetom. Držeći bliži kraj krpe, pažljivo urolajte testeninu, a onda pritiskajte prstima duž završnog šava, da biste preklopili i spojili ivice. Uvijte u kuhinjsku krpu i uvrnite krajeve, kao da je bombona. Učvrstite koncem pa lepo obmotajte plastičnom folijom i ponovo učvrstite koncem.

Stavite rotolo u dubok pleh s ključalom vodom na jaku vatru. Kuvajte 10 minuta - povremeno okrenite i dodajte još vrele vode ako je potrebno. Pažljivo odmotajte, odsecite i odstranite krajeve, pa isecite na kolutove. Poslužite uz sos od paradajza.

Sos od paradajza: Izručite 4 konzerve paradajza šljivara u činiju pa usitnite rukama. Dospite 1 konzervu hladne vode. Oljuštite i sitno iseckajte 3 čena belog luka i malo ljute papričice, a onda odvojite i krupno iseckajte lišće od 1 veze svežeg bosiljka. Stavite luk, ljutu papriku i ulje u veliku šerpu na jaku vatru. Pržite dva minuta, dodajte paradajz i lišće bosiljka. Začinite po ukusu solju, biberom i origanom, i sačekajte da provri, pa smanjite na tihu vatru. Kuvajte još 30 minuta, odnosno dok ne dobijete gusti glatki sos.

Prijatno,
B.

Нема коментара:

Постави коментар