четвртак, 21. април 2016.

Puding od putera i slatkog peciva

Ovo jelo je zapravo dezert od ostataka hleba, ali je vremenom postao pravi klasik. U toku svog nastajanja, za omekšavanje hleba se koristila srž iz govedjih kostiju. Današnje verzije uključuju razne vrste bajatog peciva, od brioša, kroasana, sa kremom od vanile i voćnim dodacima. Recept je preuzet iz Jamie Magazina, izdanje za Srbiju (maj/jun 2015).

Sastojci

50 g putera, omekšlog na sobnoj temperaturi
1 kašičica mlevenog cimeta
korica 3 klementine (ili pomorandže)
staro slatko pecivo od kiselog testa, ili neka varijacija slatkog testa (ja sam koristila panetone)
3 velika jajeta
50 ml punomasne slatke pavlake
300 ml mleka
50 g žutog kristal šećera, plus još 2 kašike za posipanje
dobra količina narendanog muskatnog oraščića

Zagrejte rernu na 180 stepeni. U činiji izmešajte puter, cimet i dve trećine narendane kore od klementina, pa to ostavite sa strane. Namažite sud za pečenje dimenzija oko 20x20 cm jednom kašičicom miksture sa puterom.
Podelite pecivo napola i svaki komad namažite, sa jedne strane ostatkom začinjenog putera, pa zatim svaki isecite na trougao.
Ulupajte jaja u činiji, umešajte slatku pavlaku, mleko, žuti kristal šećer i narendani muskatni oraščić. Dobro izmutite sve dok se šećer ne otopi, a sastojci ne sjedine.
Polovinu isečenih trouglova poredjajte po dnu suda za pečenje tako da puterom namazana strana bude okrenuta nadole, i pritom ne brinite da li ste ih uredno i čisto poredjali. Pospite odgore polovinom preostale narendane kore klementine, pokrijte drugim slojem trouglića, tako da puterom namazana strana opet bude okrenuta nadole.
Izlijte preko toga umućeni krem, ostavite malo da odstoji, da bi hleb upio tečnost, pa odgore pospite preostalu narendanu koricu klementine i 2 kašike žutog krilstal šećera. Ubacite puding u rernu na 30 do 40 minuta, ili dok se ne ispeče i očvrsne. Ostavite ga da se prohladi 5 minuta pre posluženja.

Prijatno,
B.

Нема коментара:

Постави коментар