четвртак, 17. март 2016.

Tart od mladog luka, sremuša i plavog sira

Sastojci

360 g brašna (TIP 400-meko)
200 g hladnog maslaca, iseckanog na kockice
10 kašika hladne vode
prstohvat soli

Fil

5 jaja
180 g kisele pavlake
100 g plavog sira
100 g sitnog sira
2 mlada luka
2 šake sremuša
50 g rendisanog topljivog sira, ili kačkavalja
pola šake pinjola
so, biber, muskatni orah

Ubacite brašno i so u veliku činiju, pa odgore krupno narendajte puter. Prstima trljajte brašno i puter sve dok ne dobijete teksturu mrvica, ali pazite da je ne preradite, sasvim je u redu da ima grudvica. U testo postepeno sipajte hladnu vodu, uz stalno mešanje, tako da se formira čvrsta lopta. Pokrijte ga i ubacite u frižider na najmanje 30 minuta.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Blago podmažite puterom okrugli kalup za tart prečnika 23 cm i pospite ga brašnom. Odstranite višak brašna. Izvadite testo iz frižidera i ostavite ga na sobnoj temperaturi nekoliko minuta, lakše će se obradjivati.
Pospite brašnom radnu površinu, pa počnite da razvlačite testo oklagijom, uz često okretanje. Vodite pritom računa da uvek imate dovoljno brašna na radnoj površini, kako testo ne bi bilo lepljivo. Nastavite da razvlačite i okrećete testo sve dok ne dostigne debljinu od 3 mm.
Labavo urolajte testo oko oklagije, odignite ga i prebacite u kalup za tart. Kažiprstom ispritiskajte testo duž sastava ruba i dna kalupa. Uklonite višak. Pre pečenja, ubacite kalup s testom u frižider na 10 do 15 minuta.
Zatim ga izvadite iz frižidera, izbockajte viljuskom i postavite pek papirom. Pospite ga perlicama za pečenje ili zrnima pasulja i pecite oko 15 do 20 minuta. Potom odstranite perlice ili pasulj, pa vratite testo u rernu da se peče još 5 minuta, dok ujednačeno ne porumeni. Dok se peče, počnite da pripremate nadev.
Izmešajte jaja, pavlaku, izmrvljeni plavi sir, sitan sir, iseckan mladi luk, iseckani sremuš, izrendisan kačkavalj i začinite po ukusu. Izvadite testo iz rerne i usipajte fil da se ravnomerno rasporedi. Pospite pinjolima i pecite 30 do 35 minuta ili dok ne porumeni i ne postane čvrst.
Služite toplo ili hladno.
Recept je uz modifikacije preuzet iz Jamie Magazina, izdanje za Srbiju (mart/april 2016).

Prijatno,
B.

Нема коментара:

Постави коментар