недеља, 28. фебруар 2016.

Kuglice od krompira

Višak hrane po frižideru, ukućani koji zahtevaju drugu vrstu hrane svakog dana, boli vas glava?! Sama sebi zvučim na reklamu za neko sredstvo za čišćenje ili psihoterapeuta. Za mene je pripremanje hrane samo po sebi psihoterapija, pogotovo onda kada isteram sve ukućane, uključim radio i napokon uživam u kuhinji. No, tema ovog posta je višak hrane i šta uraditi sa njom onda kada vam nije do toga da opet nešto skuvate, gladni ste, a ne biste baš da jedete ono što ste jeli juče, prekjuče i nakjuče. Pomišljate da je to savršeni trenutak za dijetu, ali se ipak u kasne sate predomišljate i puštate mašti na volju. Oduvek sam govorila da je višak hrane pravo malo bogatstvo sastojaka. Od naizgled običnih sastojaka možete spremiti nešto još ukusnije.
Danas je na redu njegovo veličanstvo pire krompir. Svi ga volimo, bilo u regularnoj varijanti, bilo u onoj zdravijoj sa graškom ili brokolijem. U svakom slučaju, možete iskoristiti bilo koji beživotni, hladni pire krompir. Na recept sam naišla negde u aprilu prošle godine kada sam bila na pauzi izmedju predavanja na fakultetu, čini mi se da je to bio kratki video recept koje Tasty uglavnom objavljuje. Rod i religija vs kuglice od krompira sa rastopljenim sirom, ko pobedjuje u okršaju?! Odgovor potražite sami kada budete spremali ovaj recept :) Lako je i jednostavno, i možete ubaciti šta god imate pri ruci.

Sastojci

višak pire krompira (gromuljastiji i tvrdji, ukoliko je to moguće)
brašno
prezle
2 jajeta
vlašac, sveži ili sušeni
neka varijanta suvog mesa (pečenica, slanina, čajna kobasica, pršuta i slično)
so
biber
kajenska paprika
kačkavalj, ili drugi topljivi sir

Na tiganju blago propržiti iscekano suvo meso, ocediti na ubrusu i ostaviti da se ohladi. U hladan pire staviti vlašac, so, biber, kajensku papriku, jaje i ohladjeno suvo meso. Umesiti dobro, oblikovati kuglice i u sredinu zabadati komadiće kačkavalja, ili nekog topljivog sira. Tako oblikovane kuglice uvaljati u brašno, razmućeno jaje i prezle i redjati u pleh i peći oko pola sata na 220 stepeni dok ne porumene. Možete ih peći i u fritezi, ali je ovako nekako lakša varijanta. Služiti dok je toplo. Topljeni sir je radost sam po sebi.

Napomena: ukoliko vam je od pečenja ili kuvanja supe ostala neka skuvana šargarepica, slobodno je sitno iseckajte i ubacite u mešavinu. Isto važi i za bilo koje drugo skuvano povrće koje bi inače završilo u djubretu :)

Prijatno,
B.

Нема коментара:

Постави коментар