четвртак, 25. фебруар 2016.

Čudesa od mesa

U nedostatku vremena, inspiracije, igranja sa bebom po celi dan i čišćenja kuće, teško da imate snage za bilo šta drugo do ostataka hrane koje dete ne pojede - po mogućstvu u vašem sopstvenom tanjiru u raznim stepenima zgnječenosti i fluidnosti. Čudesa od mesa nije nikakav nov recept, naprotiv, to je jedan od onih malih trikova koji nastanu onda kada nemate ništa u frižideru sem dečijih kašica, par povrćkica i pirinač pri ruci, i u nekom zamrzivačkom budžaku ostatke pečenja sa slave ili proslave Nove godine ili Božića. Recept je u potpunosti remek delo moje drage sestre Marine, a uz to je i zdrav, bezglutenski i osvežavajući obrok koji će vas dobro zasititi.

Napomena: Ukoliko dete kojim slučajem voli jagnjetinu i navedene sastojke, izostavite čili iz kombinacije :)

Sastojci

ostaci smrznutog jagnjećeg/svinjskog/kozijeg/ovčijeg/ćurećeg itd. pečenja
šaka pečuraka (u ovom slučaju su to bile smrznute Rudnjače)
pola šake sušenih vrganja, veliki komadi iseckani
6 čena belog luka, neoljuštenih
brokoli, smrznut (količina po želji)
boranija, smrznuta (količina po želji)
karfiol, smrznut (količina po želji)
1 šolja pirinča dugog zrna
dve kašike pirinčanog brašna
soja sos
majčina dušica
čili
beli biber
so

U šerpu stavite jednu šolju pirinča sa dve, iste, šolje vrele vode i kuvajte poklopljeno 15-ak minuta ili dok se ne skuva i bude al dente. U dubljoj šerpi, ili voku, ubacite par kašika suncokretovog ulja i posle par trenutaka ubacite ostatke pečenja, iscepkane pečurke, iseckane suve vrganje, čenove belog luka, tri kašike soja sosa i pola čaše vode. Poklopiti i kuvati na umerenoj temperaturi dok ne počne da krčka. Promešati i začiniti po ukusu belim biberom, majčinom dušicom i čilijem. Obavezno probajte pre nego što dodate so, soja sos je sam po sebi slan, i izbalansirajte ukuse. Ukoliko je voda isparila dodajte još pola čaše, poklopite i kuvajte dok se beli luk i meso ne omekša a pečurke lepo ukuvaju s ostatkom. Za to vreme u ključalu vodu ubacite karfiol, brokoli, boraniju i bilo koje smrzuto povrće koje imate pri ruci i kuvajte par minuta dok ne omekša, ali ne i izgubi boju!
Kada su meso i luk skuvani, izvaditi ih na poseban tanjir, smanjiti vatru ispod voka i dodati još malo vode ukoliko nema dovoljno sosa. Dovesti do ključa i ubaciti mešavinu tople vode i dve kašike pirinčanog brašna, kako bi se sos zgusnuo. Kuvati par minuta pa isključiti vatru. Skloniti pirinač sa vatre, iscediti višak vode i servirati sa povrćem, mesom i pečurkastim sosom.

Prijatno,
B.

1 коментар: