среда, 6. јануар 2016.

Hidriranost je pola zdravlja

Često, zbog obaveza i ubrzanog načina života, ne stižemo da unosimo dovoljno tečnosti u organizam ili ih pak unosimo putem veštačkih sokova, gaziranih napitaka i toplih napitaka punih kofeina. Zbog toga se narušava balans organizma i nastupa malaksalost ili atrofija mišića.
Voda je krucijalna za održanje života na zemlji i vrlo je važno uspostaviti balans izmedju unosa i gubitka vode, kod fizički aktivnih osoba. Unošenjem četiri do pet čaša vode dnevno smanjuje se i mogućnost hiperglikemije (povećanog šećera) u krvi.
Ukoliko ne volite da pijete običnu vodu zbog nedostatka ukusa, ne okrećite se vodi s ukusima koja postoji na tržištu. Iako ona u suštini predstavlja vodu, takođe sadrži i određenu količinu dodatih šećera koji štetno utiču na naš organizam u velikim količinama. Vodu s ukusima nije teško napraviti, i jako je praktična kako u zimskim, tako i letnjim mesecima kada može poslužiti kao infuzija ili kao osvežavajući napitak. Sledi par varijanti, ali u suštini sve je na vama i vašim omiljenim kombinacijama. Unošenjem ovakvih ''zasladjenih'' napitaka unosite i minerale i vitamine.


Dunje/Limun/Menta

Isecite limun na kolutove, dunju na kriškice. Sipajte hladnu vodu preko i dodajte listiće mente.

Krastavac/Limun-Limeta/Menta

Isecite navedene sastojke na kriškice i sipajte dobro ohladjenu vodu i led. Krastavac daje posebnu svežinu vodi. Koristite ga češće u svojim letnjim kombinacijama.







Infuzija djumbira, mente i čili papričica

Savršen napitak za hladne zimske dane. Deluje i kao dobar lek za malaksalost i prve znake gripa. Stavite vodu da prokuva, i za to vreme isecite sitno svež djumbir i čili. U čašu rasporedite sastojke jednako, nacepkati i listiće mente i preliti ključalom vodom. Piti odmah.

Upozorenje: što duže stoji, napitak postaje sve ljući!

Uživajte,
B.

Нема коментара:

Постави коментар