понедељак, 28. децембар 2015.

Rižoto s pečurkama i artičokama

Sastojci


1,5 l pilećeg bujona
20 g sušenih vrganja
60 g putera
1 crni luk, očišćen i sitno iseckan
400 g pirinča za rižoto
150 ml vermuta, ili suvog belog vina
100 g parmezana, narendanog, plus još malo za serviranje
1 kašika ulja
400 g mešavine pečuraka, velike usitnjene
majčina dušica
1 čen belog luka, oljušten i sitno iseckan
peršun
4-5 srca artičoka
par režnjeva slanine, sitno iseckane

Zagrejte bujon u šerpi na srednjoj temperaturi i ostavite ga da tiho vri. Suve vrganje ubacite u činijicu i prelijte ih vodom, tek toliko da ogreznu. Ostavite ih 5 minuta, ili dok ne omekšaju. Otopite 20 g putera u većoj šerpi u kojoj ćete kuvati rižoto. Ubacite crni luk i dinstajte na srednjoj temperaturi 5-10 inuta dok ne omekšaju. Ubacite i iseckana srca aričoka na par minuta. Ubacite pirinač i dinstajte ga 2-3 minuta, dok zrnca ne postanu zlatasta. Sipajte vermut i nastavite da mešate dok ga pirinač u potpunosti ne apsorbuje. Ocedite vrganje kroz cediljku i sipajte tu tečnost u pirinač. Iseckajte vrganje, pa i njih ubacite u šerpu.
Počnite da nalivate bujonom. Sipajte kutlaču supe i mešajte pirinač kako bi počeo da oslobadja skrob. Neka pirinač potpuno upije tečnost pre nego što sipate sledeću kutlaču bujona. Nastavite da nalivate uz stalno mešanje, oko 20 minuta (dok se pirinač ne skuva). Možda vam neće trebati sav bujon, ali ako uvri pre nego što završite kuvanje, slobodno sipajte malo tople vode. Kada je pirinač skoro al dente, umešajte drugu trećinu putera, parmezan i poslednju kutlaču bujona, poklopite i ostavite da stoji 5 minuta.
Za to vreme zagrejte preostali puter i ulje. Kada puter počne da se topi, ubacite pečurke, slaninu i majčinu dušicu. Dinstajte oko 2 minuta pa dodajte beli luk. Dinstajte dok pečurke ne promene boju. Umešajte peršun, posolite i pobiberite po ukusu. Rasporedite rižoto na tanjire i služite ga sa dinstanim pečurkama. Ukrasiti peršunom i parmezanom.

Prijatno,
B.

Нема коментара:

Постави коментар