петак, 4. децембар 2015.

Polpette di pollo (pileće ćufte)

Italijanski specijalitet, pripremljen od ostataka kuvane ili pečene piletine. Služe se tople ili hladne sa paradajz sosom (tomato sugo). Možete ih i zamrznuti i upotrebiti kada ste u stisci s vremenom. Recept je preuzet iz Jamie Magazina, izdanja za Srbiju (jul/avgust 2015).

Sastojci (za 4 porcije)

300 g kuvane piletine
3 kriške crnog hleba bez korice, plus još malo hlebnih mrvica ako zatreba (može se iskoristiti i beli hleb kao alternativa)
50 ml mleka
50 g maslina
2 kašike kapra, ocedjenog
1 čen belog luka, oljušten
4 kašike narendanog parmezana (ili nekog tvrdog slanog sira)
1 jaje
ulje
šaka peršuna, iseckanog za posluženje

Tomato sugo

2 kašike ulja
3 čena belog luka, oljuštenog i izgnječenog
2x400 g konzerve iseckanog paradajza (ili 1 tetrapak pasiranog paradajza)
pola kašičice šećera, po želji
origano, bosiljak (po želji)

Napomena: ukoliko ne volite masline i kapar ne morate ih dodavati, svejedno će ukus biti fenomenalan :)

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Velikim nožem isecite piletinu na sitnije komade (možete koristiti i multipraktik ako vam je lakše), pa to ostavite sa strane. Iskidajte hleb na krupne komade, ubacite ga u činiju i prelijte mlekom, pritiskajte malo, pa ostavite sa strane, da se sasvim natopi. Beli luk sitno naseckati i staviti u posudu sa piletinom (kao i kapar i masline), dodati natopljen hleb, izrendisan parmezan i mešajte dok se masa ne sjedini. Ubaciti jedno jaje i mešati dok se ne dobije gromuljasta smesa, pogodna za oblikovanje. Ukoliko je smesa previše 'vlažna' dodati hlebne mrvice. Pobiberite i posolite, mada ne preporučujem soljenje jer je kuvana piletina već delimično slana a ukoliko se koristi parmezan ili drugi tvrđi slaniji sir to je dovoljan začin sam po sebi. Od mase formirajte loprice veličine 2,5 cm. Poredjajte ćuftice u vatrostalni sud za pečenje. Izdašno poprskajte uljem i pecite u rerni 30 minuta. Na polovini pečenja okrenite ćuftice da bi bile rumene sa svih strana.
Dok se ćuftice peku, napravite paradajz sos. Zagrejte ulje u šerpi, na srednjoj temperaturi, dodajte beli luk i pržite ga oko tri minuta, dok ne omekša. Ne treba da potamni! Uspite konzerve seckanog paradajza i jednu trećinu jedne konzerve vode. Kuvati na visokoj temperaturi 8-10 minuta, povremeno mešajući dok se sos ne redukuje i zgusne. Probajte, pa ako je sos kiselkast, dodajte mu šećer. Posolite, pobiberite i dodajte začine po ukusu (origano, bosiljak).
Ovaj sos dodajte ćufticama 5-10 minuta pred kraj njihovog pečenja u rerni. Završite pečenje i servirajte posuto seckanim peršunovim lišćem.

Napomena: ukoliko koristite tetrapak pasiranog paradajza, sos pripremate tako što u zagrejanom ulju propržite beli luk. Kada postane zlatan dodati dve kašike brašna i brzo umešati u ulje da se i ono malo proprži, potom dodajte tetrapak paradajza i svo vreme mešati žicom za mušenje dok ne proključa i zgusne se. Važno je konstantno mešati da sos ne bi zagoreo. Začiniti navedenim začinima i služiti uz ćuftice.

Prijatno,
B.

Нема коментара:

Постави коментар