уторак, 8. децембар 2015.

Mrežasta pita sa šljivama/jabukama

Isprobala sam razne varijante testa koje bi po izgledu imale onaj Tom&Jerry efekat ali se testo jednostavno previše rasipalo, ili bi se brže ispeklo od fila. A onda nabasah na ovaj recept (jer zašto pobogu opet da ne čitam mog dragog kuvara) i zaista je fino ispalo na oko, a na stomak palo još bolje. Od tada je pravim u raznim varijantama, sa šljivama, jabukama, kruškama ili bilo kojim drugim sezonskim voćem.

Sastojci (za 12 porcija)

275 g mekog brašna
2 kašike šećera u prahu
130 g maslaca, iseckanog na kockice
2 žumanceta, srednje veličine
1 žumance, umućeno sa malo mleka
kristal šećer, za posipanje

Fil sa šljivama (ili bilo kojim drugim sezonskim voćem)

10 šljiva (1,3 kg) bez koštica, uzdužno presečenih napola (veće iseći na četvrtine)
100 g kristal šećera
1 kašičica cimeta
pola kašičice mlevenog đumbira
50 g maslaca, iseckanog na kockice
3 kašike kukuruznog brašna

Sjedinite prosejano brašno, šećer u prahu i malo soli. Dodajte maslac i mutite u mikseru sve dok ne dobijete mrvičastu smesu. Da biste dobili grublje testo, najpre dodajte žumanca, pa 60 ml hladne vode (iz frižidera) i masu polako mutite. Testo izručite na čistu radnu površinu i nežno mesite 30 sekundi. Ukoliko je potrebno, dodajte još malo brašna, kako bi testo bilo ujednačeno. Podelite na dva dela, tako da jedan deo bude malo veći, pa istanjite pomoću oklagije i formirajte dva kružna oblika. Oba testa umotajte u celofan i ostavite da odstoje 30 minuta u frižideru.
Veći deo testa istanjite oklagijom i postavite u tepsiju za pitu veličine 23 cm. Ostavite 2,5 cm testa da prelazi ivice pleha. Odložite u frižider. Potom istanjite i drugi deo testa, i isecite na 8 dugačkih traka širine 2,5 cm.
Za pripremu fila, u većoj vangli sjedinite šljive sa ostalim sastojcima (u zavisnosti od toga koliko je voće slatko, po potrebi dodati još malo šećera). Smesu sa voćem izručiti preko osnove kore za pitu i prelijte umućenim žumancetom sa malo mleka. Od isečenih traka testa napravite mrežu na vrhu pite. Deo donje kore koju ste ostavili da prelazi preko ivice pleha preklopite ka unutra, pa prstima ispritiskajte celom dužinom ivice. Površinu testa premažite mešavinom preostalog žumanceta i mleka, i pospite sa malo šećera. Ostavite ga da odstoji 30 minuta u frižideru. Zagrejte rernu na 200 stepeni pa stavite u nju pripremljenu pitu.
Pecite u rerni 20 minuta. Povremeno otvorite rernu i proverite da li je svuda podjednako rumena, pa po potrebi zarotirajte tepsiju. Snizite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 20-30 minuta. Ukoliko pita brzo poprimi smeđu boju, možete je pokriti folijom. Izvadite pitu iz rerne, pospite je sa malo šećera i ostavite da odstoji najmanje 3 sata pre nego što je poslužite.

Prijatno,
B.

Нема коментара:

Постави коментар