понедељак, 14. децембар 2015.

Božićne krofnice

Savršen dezert za praznike koji nam predstoje. Iziskuje malo rada i vremena, ali je rezultat preukusan. Verujte mi, nećete se pokajati. Umesto slatkog sosa od brusnica možete ubaciti bilo koji džem ili marmeladu (šipurak, višnja, trešnja, narandža, šljiva, itd.). Recept je u potpunosti preuzet iz Novogodišnjeg izdanja Jamie Magazina, Srbija (dec. 2014/jan. 2015).

Sastojci (za oko 24 krofnice)

80 ml toplog mleka
60 g omekšalog neslanog maslaca
270 g oštrog brašna
1 kockica kvasca od 5 g
3 kašičice cimeta
160 g smeđeg kristal šećera
1 jaje
2 žumanceta
1 l ulja, za prženje krofni
6 kašika slatkog sosa od brusnica

U manjoj šerpi zagrejte mleko, pa sklonite sa vatre i dodajte maslac. Ostavite da se rastopi i da se smesa ohladi na sobnoj temperaturi. U vangli sjedinite brašno, kvasac, 1 kašičicu cimeta, 40 g šećera i pola kašičice soli. Umutite jaje i žumanca zajedno i sjedinite ih sa suvim sastojcima, a zatim i smesom od maslaca i mleka. Mesite testo 10 minuta dok ne postane glatko i elastično - kada ga pritisnete, trebalo bi da se samo vraća u prvobitni položaj. Testo preručite u blago nauljenu vanglu i prekrijte kuhinjskom krpom. Ostavite da odstoji 2 sata na toplom mestu, da bi se udvostručilo. Izručite ga na radnu površinu, premesite, pa vratite u vanglu i ostavite da odstoji 3-4 sata na hladnom mestu.
Ukoliko testo stavljate u frižider, prvo ga neko vreme ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi (približno pola sata). Od testa napravite 24 loptice jednake veličine. ostavite ih na pleh i ostavite da odstoje 15 minuta da malo nadođu. Na većem tanjiru sjedinite preostali šećer i cimet. U širem i dubljem tiganju zagrejte ulje na 160 stepeni i pržite krofnice u serijama po nekoliko. Svaku pržite po 3-4 minuta i na polovini procesa okrećite. Ocedite ih nakratko na kuhinjskom ubrusu, pa uvaljajte u mešavinu šećera i cimeta. U sredini napravite udubljenje koje ćete ispuniti slatkim sosom sa brusnicom.

Za sve nedoumice, pogledajte link recepta:


Prijatno,
B.

Нема коментара:

Постави коментар